lørdag 15. september 2012

Windows 8 – førsteinntrykk

Jeg har hatt gleden av å teste ut den nye Windows 8 som offisielt slippes på markedet 26. oktober 2012.
Dette innlegget er kun (som overskriften sier) et førsteinntrykk, og må da for ettertiden bedømmes som nettopp det.

I følge en test jeg leste skulle det kun ta 10 minutter å installere, men vedkommende har nok da hatt en adskillig raskere testmaskin en det jeg hadde til rådighet. Skal i den forbindelse også nevnes at testmaskinen min kun har en 32-bits prosessor, og dermed ble det 32-bits (X86 som det heter på fagspråket) versjonen jeg måtte forholde meg til.
Installasjonen gikk likevel adskillig raskere enn jeg har opplevd både med mine favoritt-OS, Windows XP og Windows 7, og selvfølgelig også det ”noe ubehagelige” (snill beskrivelse…) Windows Vista.
Så da installasjonen var i orden, dukket problemet med gammelt nettverkskort, og manglende driver til dette opp. Men, heldigvis er testmaskinen en HP (Hewlet Packkard for uinnvidde), og det å finne drivere til HP er en smal sak via deres nettsider. Først prøvde jeg meg med en driver for Vista (tenkte som så at den var den nyeste tilgjengelige for min hardware), men dette viste seg å ikke fungere (Vista-relatert gjør sjelden det…..), så da falt valget på XP-driveren, og bang, der var vi på nett.
For en som har tilbrakt mesteparten av sin tid på Windows 95, 98, 2000, ME (uff…), XP og Windows 7, er brukergrensesnittet i Windows 8 mildt sagt ganske uvant å forholde seg til, men de som har erfaring med Windows Phone 7 eller nyere, vil kjenne igjen ”flisene” som mange andre testere har uttalt seg kritisk til. Personlig har jeg litt sansen for det at Microsoft nå velger å kjøre samme brukergrensesnitt over ”hele fjøla” som det heter. Skal nevnes at jeg har i noen måneder selv hatt en nyere Windows Phone, og fikk ikke akkurat ”bakoversveis” (i den grad det er mulig med en kilometer mellom hvert hårstrå…) over ”flise-konseptet”, men synes dog det var litt spesielt å få det i PC-format.

For administratorer som foretrekker å jobbe i det grafiske grensesnittet der det er mulig (jeg er selv en av dem, ikke alltid like lett å huske alle mulige kommandoer må vite), så kreves det litt tålmodighet og ”søkeevner”. Ikke akkurat enkelt å finne igjen alle innstillinger man gjerne ønsker, og i forhold til XP og Windows 7, vil nok lærekurven her være noe brattere. Fordelen med dette, og jeg mistenker Microsoft for å ha tenkt tanken, er at en ordinær bruker som har lokale administratorrettigheter, ikke skal kunne rote det for mye til (litt dumt for oss som lever av å rette opp feilene brukere gjør da….).

I ærlighetens navn må jeg jo innrømme at jeg er en ”nerd”, og kan bli i overkant opphengt i det rent tekniske, og gjerne glemme det som er viktig for en vanlig bruker. Derfor valgte jeg denne gangen å la en vanlig databruker få prøve seg ved å gjøre det vanlige brukere gjør (hva nå det kan være, administrasjon av OS er jo selve livet ;-) ). Tilbakemeldingen jeg fikk var utelukkende positiv, spesielt på brukervennligheten og mulighetene.
Konklusjonen min så langt, er at Microsoft har laget et spennende OS, som jeg ser frem til å utforske videre.

1 kommentar:

  1. Synes dette var en bra beskrivelse av førsteinntrykk Torbjørn. Blir nok en stund til jeg kommer med på W8, men kjekt å lese om det! Arild.

    SvarSlett